Home
Obilježan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja PDF Ispis E-mail
Autor Željko Dragašević   
Srijeda, 06 Kolovoz 2014 21:37

Dana 31. 07. u ranim jutarnjim satima točnije u 7 sati polaskom iz gradskog paviljona u Bjelovaru započeo je 10. po redu biciklistički maraton koji se vozi u čast Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 

 

Maratonce su ispratili gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević, obitelji prijatelji i suborci sudionika maratona. Iz Bjelovara krenulo je 6 biciklista od kojih su troje maratonci ( Miroslav Dragašević, Dražen Pleško i Zoran Pavlović ) a troje prijatelji koji su ih pratili samo jedan dio puta. Iz Bjelovara je krenulo i vozilo koje je bicikliste pratilo cijelo vrijeme putovanja kao označena  pratnja, a u vozilu su bili Željko Dragašević i Darko Draganić koji je maraton snimao i fotografirao.

Prva postaja je bila Čazma gdje nas je dočekao predsjednik HVIDR-a Čazma Darko Kajfeš te je nakon kraće stanke maraton nastavljen relacijom Popovača, Petrinja, Topusko, Cetingrad pa do Slunja. Po dolasku u Slunj sudionici maratona smjestili su se u organizirano prenoćište. U Slunju maratonu se priključuju Davor i Matko Malčić koji dalje nastavljaju vožnju sa biciklistima.

Slijedeći dan 01. 08. oko 08:00 sati maraton je krenuo dalje prema Plitvicama. Dolaskom na Plitvice maratonci su se zaustavili kod spomenika poginulom prvom hrvatskom policajcu Josipu Joviću te svi zajedno zapalili svijeću i odali počast heroju Josipu Joviću. Nakon toga maraton je nastavljen prema Korenici preko Udbine do Gračaca gdje je uslijedio odmor do slijedećeg dana.

02. 08. kreće se iz Gračaca prema Obrovcu, Jasenice, preko Maslenice, Posedarje, Poličnik i dolazak u mjesto Suhovare koji je bio i odredište maratona.

U mjestu Suhovare maratonce su dočekali predstavnici lokalne vlasti, predstavnici braniteljskih udruga, branitelji i svečenik. Organizator dočeka bio je Branko Zdrilić predsjednik UHDDR Poličnik

U isto vrijeme u Suhovare stigao je i autobus sa članovima udruge HVIDR-a Bjelovar i njihovih obitelji što je bilo i predviđeno. Nakon susreta sa domaćinima i biciklistima položeni su vijenci ispred spomenika poginulim braniteljima na području Suhovara i okolice. Vijence su položili udruga HVIDR-a  Bjelovar i maratonci na čelu sa predsjednikom udruge Željkom Dragaševićem, predstavnici lokalnih vlasti i braniteljskih udruga. Nakon polaganja vijenaca i svijeća zajedno sa svećenikom izmoljena je kratka molitva a nakon toga uslijedio je kraći govor branitelja koji je pobliže objasnio događanja na tom području za vrijeme Domovinskog rata. Među nazočnim članovima udruge HVIDR-a Bjelovar bilo je i direktnih sudionika tih događanja a i na popisu poginulih na spomeniku nalaze se imena poginulih bjelovarčana.

Nakon "sata povijesti" uslijedilo je druženje sa domaćinima uz okrjepu koju su domaćini organizirali. Po završetku ugodnog druženja članovi udruga HVIDR-a Bjelovar zajedno sa biciklistima otišli su do obližnjeg restorana na ručak a zatim u Zadar na razgledavanje znamenitosti i obilazak grada. u 20 sati autobus sa članovima udruge HVIDR-a Bjelovar i jednim biciklistom Draženom Pleškom koji radi povrede koljena nije mogao nastaviti maraton krenuo je put Bjelovara. Od biciklista su se odvojili i Davor i Matko Malčić koji su biciklima krenuli prema Skradu.

 

Slijedećeg dana 03. 08. biciklisti Miroslav Dragašević i Zoran Pavlović  krenuli su u drugi dio maratona prema Bjelovaru. Taj dan bilo je predviđeno prevaliti put preko Velebita, Gračaca do Udbine. Uspon na Velebit biciklisti su odradili fantastično te prešli zacrtanu rutu u neočekivano brzom vremenu pa je odlučeno da se nastavi sa maratonom prema Slunju iako je vrijeme bilo kišno. U večernjim satima biciklisti stižu u Slunj praćeni jakom kišom no plan je ostvaren. Uslijedio je zasluženi odmor

04. 08. rano u jutro točnije u 07:00 maraton se nastavlja iz Slunja kroz Cetingrad pa do Topuskog. U Topuskom nas dočekuju članovi Udruge HVIDR-a Topusko te priređuju doček uz ručak i okrjepu. Uz kratko druženje i razgovor odlučeno je da se maraton nastavlja do Bjelovara iako je predviđeno da se u Bjelovar vratimo na sam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Planirano dolazak u Bjelovar prvotno je bio oko 17 sati kako bi sudjelovali u protokolu polaganja vijenaca u organizaciji BBŽ međutim uz nadljudske napore biciklista to nije bilo moguće ostvariti.

Putem prema Bjelovaru pridružilo nam se nekolicina biciklista koji su zajedno sa maratoncima i pratnjom u Bjelovarski park stigli u 19:30 dana 04. 08. 2014. dan prije predviđenoga u planiranju.

Bicikliste je dočekala zamjenica gradonačelnika grada bjelovara Jasna Višnjević sa vijećnikom Nedeljkom Kuštovićem, članovi UHDDR-a Bjelovar, udruge veterana 7. GBR PUMA branitelji i obitelji sudionika maratona te mediji.

Nakon dolaska položen je vijenac ispred spomenika svim poginulim braniteljima sa bjelovarskog područja u centralnom parku Bjelovar. Na polaganju vijenca sudjelovali su predstavnici Grada Bjelovara, HVIDR-a Bjelovar sa biciklistima, udruga veterana 7 GBR PUMA klub BBŽ, UHDDR Bjelovar

Nakon odvoženih 720 kilometara možemo samo čestitati biciklistima na trudu i uspješno odrađenom zadatku.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Bjelovar na omogućavanju projekta, HVIDR-a Čazma na podršci, HVIDR-a Topusko na gostoprimstvu, Općina Poličnik i UHDDR Poličnik na čelu sa Brankom Zdrilićem na gostoprimstvu, udruzi veterana 7. GBR PUMA Varaždin na pomoći pri organizaciji te klubu veterana 7. GBR PUMA BBŽ na sudjelovanju, Miroslavu Sineku na fotografijama te svim medijima koji su popratili ovaj događaj.

 

 

HVIDR-a Bjelovar

predsjednik  Željko Dragašević

 

 

31. 07. 2014. Polazak iz Bjelovara

 

31. 07. 2014. Gornji Viduševac

 

01. 08. 2014. Plitvice spomenik Josipu Joviću

 

02. 08. Suhovare - polaganje vijenaca za poginule branitelje

 

02. 08. Suhovare - polaganje vijenaca za poginule branitelje

 

02. 08. Suhovare - polaganje vijenaca za poginule branitelje

 

02. 08. Suhovare - biciklisti iz Bjelovara

 

03. 08. 2014. Topusko - Maratonci u gostima kod HVIDR-a Topusko

04. 08. 2014. Bjelovar - Doček

 

04. 08. 2014. Bjelovar - Doček

 

04. 08. 2014. Bjelovar - Polaganje vijenca

 

04. 08. 2014. Bjelovar - Odavanje počasti

Ažurirano: Srijeda, 06 Kolovoz 2014 22:25
 


Powered by Joomla!. Designed by: joomla templates VPS hosting plans Valid XHTML and CSS.