Održan radni sastanak o preventivnim sistematskim pregledima za hrvatske branitelje

Kategorija: NOVOSTI   |   Napisao/la Super User
Datum objave   |   Hitovi: 1676

Održan radni sastanak o preventivnim sistematskim pregledima za hrvatske branitelje

Na radnom sastanku predstavljen je provedeni pilot projekt za 2016. godinu Program za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji je usvojen 12. listopada 2016. godine  Zaključkom Vlade Republike Hrvatske. Za nositelje Programa određeni su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a sudionici u provedbi su Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana i Opća županijska bolnica Vinkovci te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pilot projekt proveden je na području Vukovarsko-srijemske županije od 17. listopada  do 31. prosinca 2016. godine. Preventivni sistematski pregledi obuhvaćali su opći klinički pregled, laboratorijsku i ostalu dijagnostiku, psihološko testiranje i pregled psihijatra (prema indikacijama). S obzirom na sredstva koja je Ministarstvo imalo osigurano u 2016. godini bili su planirani pregledi za 825 hrvatskih branitelja. Od 17. listopada do 31. prosinca ukupno su pregledana 823 hrvatska branitelja i to 575 u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana i 248 u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.
U predstojećem razdoblju, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva bit će nositelji Programa preventivnih pregleda hrvatskih branitelja. Sredstva za provedbu Programa planirana su na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 26.202.000,00 kuna.

Sukladno zaključcima sastanka, u 2017. godini krenut će se s preventivnim pregledima u svim županijama i to za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovali više od 1.500 dana te nezaposlenim hrvatskim braniteljima bez statusa HRVI u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Kako se s preventivnim pregledima kreće na području čitave Republike Hrvatske, s Ministarstvom zdravstva sklopit će se sporazum o suradnji na provedbi programa, a zatim i sporazumi sa zainteresiranim sudionicima: općim/županijskim bolnicama te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Sporazum će definirati sadržaj i broj pregleda po bolnicama te dinamiku pregleda kako ne bi došlo do prevelikog opterećenja liječnika bolnica. S Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo sklopit će se sporazum o stvaranju baze podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile preventivnom sistematskom pregledu i provođenju analize i evaluacije dobivenih podataka kao i sporazum o redovitom praćenju zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja te objaviti posebna izvješća u Hrvatskom zdravstveno-statističkom ljetopisu.

S obzirom na različito početno zdravstveno stanje svakog hrvatskog branitelja, pristupit će se detaljnoj i individualnoj procjeni zdravstvenog stanja te će se sukladno dobivenim nalazima pristupiti daljnjim dijagnostičkim pregledima. Na ovaj način preventivni pregledi prilagodit će se stanju i potrebama svakog hrvatskog branitelja.

 

IZVOR:  MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

OSNOVNI PODACI

Adresa : T.G. Masaryka 8 , 43000 Bjelovar

Telefon/ fax : 043 243 295

E mail : hvidra@hvidra-bjelovar.hr

OIB : 86629927364

KORISNI LINKOVI

   

Udruga je financirana sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja

Županije Bjelovarsko - bilogorske i Grada Bjelovara te osobnim sredstvima, članarinama

© 2018 hvidra-bjelovar.hr / HVIDR-a Bjelovar